Societat

El contracte amb Astrazeneca només inclou el compromís de fer “tot el possible” per entregar les primeres vacunes

El document estipula que la UE té accés a les dosis produïdes al Regne Unit

AstraZeneca només es va comprometre a fer “tot el possible” per entregar les primeres vacunes a la UE. “AstraZeneca farà tots els esforços raonables per fabricar les dosis inicials d’Europa a la Unió Europea”, diu el contracte de compra anticipada publicat aquest divendres amb el consentiment de la companyia arran de la disputa pel retard en les entregues. Tot seguit el contracte obre la porta a utilitzar les plantes situades al Regne Unit. “AstraZeneca farà tot el possible per produir la vacuna a les plantes localitzades dins la UE (que per aquesta secció també inclou el Regne Unit)”, diu la clàusula sobre les plantes de producció.

En la disputa de l’última setmana, la Comissió Europea insistia que la clàusula del màxim esforç només aplicava al desenvolupament de la vacuna i no a la producció. Però el contracte especifica que sí que aplica per a la fabricació i entrega de les vacunes del primer trimestre del 2021.

La clàusula del “màxim esforç” significa que Astrazeneca ha de complir amb el “grau d’esforç” d’una empresa de mida similar per “desenvolupar i produir” tenint en compte “la necessitat urgent d’una vacuna per acabar la pandèmia global”, afirma el contracte.

D’altra banda, AstraZeneca s’ha mostrat reticent fins ara a enviar a la UE les vacunes produïdes en les fàbriques britàniques. “Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també”, deia dimecres el conseller delegat de l’empresa en una entrevista a diversos mitjans europeus.

En canvi, tal com defensava la Comissió Europea, el contracte preveu que la UE es pugui abastir amb les vacunes produïdes al Regne Unit.

El cost del contracte entre Brussel·les i AstraZeneca és de 870 milions d’euros, segons ‘Der Spiegel’

El primer document penjat en línia permetia consultar les parts ocultes per un error informàtic
ACN

El cost del contracte entre la Comissió Europea i la farmacèutica AstraZeneca per la vacuna és de 870 milions d’euros, segons el diari alemany ’Der Spiegel’, que ha pogut accedir a les parts tapades del contracte publicat aquest divendres en línia.

El primer document distribuït per la Comissió Europea tenia un error informàtic que permetia consultar les parts ocultes a través d’Acrobat Reader.

La xifra dels 870 milions d’euros inclou el valor de les vacunes, uns 534 milions d’euros, i la inversió per al seu desenvolupament, 336 milions més. Segons el contracte, la farmacèutica no pot patir pèrdues i, si se supera la xifra dels 870 milions, ha d’avisar a la CE i justificar-ho si es desvia en més d’un 20% de l’establert.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.